10th Street House

This renovation of an existing townhouse in Washington, DC’s Capitol Hill neighborhood focused on creating generous, inviting spaces on the lower level, while adding an additional, fourth, room on the upper level.  On the first floor, an existing light well was reclaimed, allowing for expansion of the kitchen.  A small adjacent closet and niche off of the dining room will one day be converted into a stair, reconnecting the basement as a living area.  With the new layout, the kitchen remains closely associated with the family room, while also defined as a separate environment.  Inclusion of a wet bar makes this area the focus of family life and informal entertaining.
On the second floor, the owner’s need for an additional room dictated the overall layout.  A home office was added just outside the existing master bedroom.  Pocket doors at either side allow various privacy configurations.  The existing light well was only partially infilled, allowing windows into the adjacent rooms – home office and guest bedroom.  Reorganized service spaces along the corridor house a new laundry room and walk-in master closet.
To complete the renovation and unify new and old spaces, existing and new wood floors were stained and refinished throughout the home, and a fresh coat of paint completed the makeover.
The formal living room remained at the front of the house, adjacent to the entrance. It was redefined and separated from the foyer by a partial screen wall. The flat arch motif was used to unify wall openings around the formal living areas.
The existing stair structure was retained, but re-clad with a traditional railing and balusters. Its position helps to define the formal living areas and give living and dining rooms more distinct identities, while still allowing them to flow into each other.
A view back towards the living room from the adjacent dining room. The entrance foyer is visible at left.
From the far end of the dining room, several of the low arched openings are visible. At left, a built-in niche centered on the dining room houses a family heirloom hutch. Generous storage closets line the passageway toward the back of the house.
At the rear of the house, the existing family room was expanded and separated from the kitchen. Open to each other, these two rooms are the focus of family gatherings and informal entertaining. At left, the wet bar opens to the kitchen with contrasting cabinets and matching countertop and backsplash materials to form a cohesive whole.
The kitchen, a modified galley layout, is open and inviting. White flat panel cabinets and dark soapstone counters evoke the early 20th century origins of the house. A painted coffered ceiling works with wooden pilasters to demarcate the extent of the kitchen as separate from the family room, yet allow the two spaces to work together.
Stainless steel appliances and a colorful glass tile backsplash render the traditional overtones of the kitchen in a modern language.
Upstairs, the new home office is illuminated by oversized south-facing windows, washing the space in light. Beyond, the master suite opens to the back yard.
A view of the upstairs home office, looking back toward the stair and the front of the house. Two desks offer his-and-hers workspace.
Top